Karhunmäki silloin ja nyt

Varaa tilat ›

Wanhan Karhunmäen tarina vie vuoteen 1914

Herännäisopistosta ympärivuotiseen juhla- ja leiripaikkaan.

Historia pähkinänkuoressa. Lapualla sijaitseva Wanha Karhunmäki on historialtaan Suomen ensimmäinen herännäishenkinen kansanopisto eli körttiopisto. Historialliseen, luonnonkauniiseen ympäristöön hyvien yhteyksien varrelle rakennettu Karhunmäki avattiin adventtina 29.11.1914. Opistokodiksikin kutsutussa Karhunmäessä opiskeltiin herännäisyyden ja isänmaallisuuden hengessä Pyhää Raamattua, siveysoppia, kotitalous- ja maataloustöitä sekä tekstiili- ja puutöitä. Paikassa oli sotien aikaan myös suojeluskuntatoimintaa. Kansanopistona Karhunmäki päätti toimintansa vuonna 1988 uusien tilojen valmistuttua Lapuan keskustaan. 

Ympärivuotinen juhla- ja leiripaikka. Yli sata vuotta vanhat rakennuksemme seisovat tänäkin päivänä jykevästi alkuperäisillä paikoillaan. Paljon on remontoitu vuosien varrella varmistaaksemme vieraidemme viihtymisen. Nykyään Karhunmäki on vuoden ympäri palveleva juhla-, kokous- ja leiripaikka majoituksineen. Tiloistamme löytyy myös liikuntasali, saunat, kylpypalju ja kota metsälammen rannalla – vaihtoehtoja monipuolisiin tilaisuuksiin ja päivänviettoihin siis piisaa.

Körttimuseo

Vieraile Körttimuseossa. Päärakennusemme yläkerrassa sijaitsee vuonna 2008 valmistunut Körttimuseo, joka esittelee suomalaista herännäisyyttä ja talon opistohistoriaa. Museossa on esillä on mm. körttipukuja, valokuvakokoelma, muotokuvamaalauksia, kirjasto sekä opistossa tehtyjä käsitöitä. Samoissa tiloissa toimii myös pienimuotoinen kirjakirppis. Museo on erinomainen vierailukohde perheistä harrastelijoihin ja koululaisryhmiin. Pääsymaksu: vapaaehtoinen kannatusmaksu tai ryhmäopastus 50 €. 

Ota yhteyttä

Lahjapuoti ja Karhunmäki-säätiö

Lahjapuodista tuliaiset. Meillä toimii myös Karhunmäen lahjapuoti. Päärakennuksessa, vastaanoton yhteydessä sijaitsevasta puodista voit ostaa kaikenlaista kaunista ja ainutlaatuista lahjaksi tai kotiin. Valikoimastamme löytyy mm. perinteisiä körttipastilleja, Lapuan Kankureiden tekstiilejä, Lintukodon Körttipatsaita, talon omia tuotteita, kuten saippuoita, pyyhkeitä ja kynttilöitä, myös kirjallisuutta, kortteja sekä paljon muuta. 

Karhunmäki-säätiö toiminnan takana. Wanhaa Karhunmäkeä ylläpitää Karhunmäki-säätiö. Sen tarkoituksena on mm. vaalia herännäisyys- ja seuraperinnettä sekä kirkollisia juhlaperinteitä, ylläpitää veisuuharrastusta ja tarjoata paikka hiljentymiseen, keskinäiseen hoitamiseen sekä rukouselämään. Perinteisiä siioninvirsiseuroja järjestetään edelleen kuukausittain. 

Ihmiset Karhunmäen sydämessä ovat oman henkilökunnan rinnalla vahvalla talkooperinteellä työskentelevää kökkäväkeä. Säätiön tavoitteena onkin niin ikään vaalia eteläpohjalaista talkooperinnettä sekä kansan- ja joukkoliikkeiden kulttuurihistorian säilyttämistä.

Tervetuloa vierailemaan! Jos haluat meidän esittelevän tilojamme juhlien, leirien ja tilaisuuksien tarkoituksiin, otathan yhteyttä, niin sovitaan sopiva aika. 

Ota yhteyttä ›

Pikayhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!

Soita